Pompa de caldura - regimul de functionare

 

   Regimul de functionare a pompelor de caldura, trebuie adaptat la tipul sistemului de incalzire al obiectivului pe care il deservesc, daca acesta este deja realizat, iar pompele de caldura inlocuiesc echipamente existente functionând cu combustibili clasici. In aceste situatii, o restrictie importanta este reprezentata de faptul ca temperatura maxima pe care o pot realiza pe tur pompele de caldura este de 55°C, iar peste aceasta temperatura pompele de caldura pot functiona doar in cuplaj cu alte surse de incalzire.

     In cladirile noi, sistemul de incalzire va fi special proiectat pentru aceste echipamente si va fi

caracterizat prin nivelul redus al temperaturii agentului de incalzire. In cazul incalzirii prin pardoseala si/sau peretii laterali, temperatura agentului de incalzire, poate coborâ pâna la valori de cca. 35°C pe tur, sau chiar sub aceasta valoare.

      Din punct de vedere al solutiilor tehnice utilizate pentru incalzire si preparare a apei calde

menajere, exista mai multe regimuri posibile de functionare a pompelor de caldura:

- Regim de functionare monovalent – pompa de caldura este unica sursa de caldura;

- Regim de functionare bivalent – pompa de caldura este utilizata in combinatie cu o alta

sursa de caldura care functioneaza cu combustibil solid, lichid sau gazos, echipamente de

captare a energiei solare, etc;

- Regim de functionare monoenergetic – pompa de caldura este utilizta in combinatie cu un alt sistem de incalzire care functioneaza tot cu energie electrica.

       Cea mai intâlnita situatie de acest tip, este cea in care apa calda menajera este doar preincalzita in pompa de caldura, fiind utilizat si un alt dispozitiv de incalzire a apei, fie un incalzitor electric  instant, fie o rezistenta electrica montata in boilerul pentru prepararea apei calde menajere.

      In cazul utilizarii pompelor de caldura in regim monovalent sau monoenergetic, un interes deosebit este prezentat de utilizarea sistemului de tarifare diferentiata a energiei electrice pe timp de zi si de noapte, sistem care in România este disponibil la cerere si care poate reduce semnificativ valoarea facturilor de energie electrica.